Hoogtevrees. Vreselijk onhandig.

Hoogtevrees is een angst die heel veel voorkomt. Veel mensen hebben er last van. Er valt natuurlijk goed mee te leven. Je vermijdt gewoon de situaties die jouw angst triggeren. Makkelijk zat. Maar in sommige situaties kan het wel handig zijn om deze angst aan te pakken en er daadwerkelijk overheen te komen. Veel mensen weten helemaal niet dat hoogtevrees heel erg goed te behandelen is, laat staan dat je ervan af kunt komen.

Genetisch

Mensen hebben een natuurlijke angst voor hoogte. En dat is maar goed ook, want hoogten zijn gevaarlijk en de angst hiervoor zorgt ervoor dat we ons niet in potentieel levensbedreigende situaties wagen. Een natuurlijke angst kan echter ook uitgroeien tot een fobische angst. Dan is de angst veel intenser. Dan heb je het bijvoorbeeld al als je op de 2e trede van je keukentrapje staat of als je tegen de kerktoren omhoogkijkt, zoals ik dat had.

Had? Nu niet meer dan?

Inderdaad. Nu niet meer. Ik had het al van jongs af aan. We hadden thuis paarden en daarom ook een hooizolder. Dat was een gat in plafond in de ruimte voor de stallen, waar een lange ladder in stond. We speelden daar wel eens en omhoog de ladder op ging altijd wel. Maar het weer naar beneden gaan, werd elke keer een groter drama. Ik durfde niet achterstevoren de ladder weer op te stappen en dat gat weer in te gaan. Het leken wel 50 meters i.p.v. 4, die diepte. Later viel ik zelfs om als ik onder de hoge kerktoren stond en omhoogkeek.

Van kwaad tot erger

Ik herinner me zelfs een cursus in een heel hoge toren in Utrecht met glazen ramen tot op de vloer. Mooi dat ik niet aan de raamkant ging zitten!! Tot ik echt last kreeg van mijn hoogtevrees tijdens onze vakanties in de bergen. We liepen over een pad langs een rotswand, met een enorm ravijn eronder, dat van stenen over ging in houten planken. Na elke bocht hoopte ik dat de plankjes over zouden gaan in een stenen pad met bomen ernaast, maar er leek geen einde aan te komen. Terug was geen optie, want we kwamen van boven en we hadden de kinderen bij ons. Ik heb afgezien en ook de kinderen waren onder de indruk van mijn angst.

1 telefoontje met Ingrid was genoeg

Ik ontdekte de MatriXmethode en Ingrid bood mij een telefonische coaching aan van 10 minuten. Ze stelde mij de MatriXvragen bij de situatie van de plankjes in de bergen. Ik veranderde het plaatje, de diepte, de lichamelijke sensaties die ik voelde en mijn gedachten in de situatie. Dat was alles!  Een paar maanden daarna gingen we weer naar de bergen. Het was zo’n nieuwe gewaarwording om in de dieptes te durven kijken en het nog mooi te vinden ook!

Het resultaat is blijvend

Dit is nu bijna 2 jaar geleden en ook nu ervaar ik nog steeds situaties die me niets meer doen, en waar ik vroeger echt van geduizeld zou hebben en mijn maag zich van had omgedraaid. Zoals keukentrapjes, de kerktoren en hoge balkons.

Wel of niet hulp zoeken?

Veel mensen met hoogtevrees zoeken geen hulp, omdat ze er weinig last van hebben en niet vaak te maken hebben met grote hoogten. Het wordt dan ook pas problematisch wanneer je vrees je stoort in je werk of in je relaties of zoals in mijn geval tijdens vakanties. Als je bijvoorbeeld niet meer bij kennissen op de derde verdieping durft te komen of wanneer je een nieuwe baan niet aanneemt, omdat het kantoor te hoog is.

Je werk niet kunnen doen door je angst voor hoogte

Zo ook Marcel. Hij meldde zich op vrijdag bij mij met zijn hoogtevrees. Hij moest a.s. maandag in het buitenland op een steiger van 6 meter hoog werken. Als ZZP’er werkte hij o.a. aan daken op hoogtewerkers, maar sinds enkele maanden had hij enorm hoogtevrees. Hij begon te trillen en te zweten als hij op hoogte was en hij kon zich niet meer concentreren en zijn werkzaamheden werden hierdoor ernstig bemoeilijkt. De angst was sinds een paar maanden zo heftig dat hij werk dat op hoogte was af moest wijzen. Vroeger had hij nog dakwerken gedaan en nergens last van.

Geen tijd om naar de praktijk te komen

Een afspraak in de praktijk lukte niet meer, dus spraken we een tijdstip af die vrijdagmiddag om via Facetime te bellen. We pakten 2 situaties aan m.b.t. zijn angst. Eén uit het verleden, met trillende benen alsof hij op een trilplaat stond, angstige gedachten om te vallen, zijn gereedschap te laten vallen en een plaatje van de hoogte en de diepte. Daarna het doemscenario dat hij voor a.s. maandag al had bedacht. Met zweethanden naar boven. Hij was creatief in het opruimen van dit gevoel. Er kwam zelfs siliconenkit aan te pas. Hij maakte het uitzicht zoals hij het hebben wilde en zag zijn job op maandag vol vertrouwen tegemoet.

En?

Om 10:15 die maandagochtend kreeg ik een appje van hem: “Op dit moment gaat het super goed, geen stress. Ik denk dat het gelukt is!”. En ‘s avonds om 22:15 uur kwam er nog een: “Heel fel bedankt voor alle hulp, ging super vandaag!”.

Simpel

Zo simpel kan het dus zijn om van je jarenlange hoogtevrees af te komen. Inmiddels heb ik meerdere cliënten mogen helpen met hun hoogtevrees. Hoge bruggen, bergen, glazen vloeren in hoge gebouwen, hoge balkons en steigers, ze doen het allemaal gewoon weer.
Ik zet hiervoor de MatriXmethode van Ingrid Stoop in. Wil je meer weten over de methode of een afspraak maken? Kijk hiervoor op https://praktijkchrit.nl/matrixmethode/ of lees erover op de site van www.MatriXmethodeinstituut.nl.

Voel je welkom!