Ben ik nog te helpen?

De weg naar jouw vrijheid

In mijn praktijk komen steeds meer cliënten met depressie, burn-out, spanning- en stressklachten en PTSS. Soms zijn het de lichamelijke klachten die de boventoon voeren. Vaak ook door bijwerkingen van medicatie, die de oorzaak van de klachten niet oplost, maar die de cliënt verdooft en zijn gevoel dempt en afvlakt. Ook zie ik vaak dat medicatie nog het enige is dat aan hulp geboden wordt vanuit de reguliere hulp, omdat andere technieken slechts een beetje of alleen tijdelijk verlichting gaven. Jammer, want er is nog zo veel mogelijk. De Masterclass PTSS, die door Felice Visser van Veelkant.nl afgelopen woensdag werd gegeven in Deventer, was voor mij een hele mooie opstap naar kennismaken met een holistische manier van benaderen van de problematiek van deze cliënten. Hele mooie en praktische stappen kregen we aangereikt om te komen tot de kern en de weg naar zelfherstel.

Het zelf mogen ervaren wat het gedrag waar je behoefte aan had in overweldigende situaties en dat deze door deze ervaringen afgeleerd werd hierdoor, was een echte eye-opener. Voor mezelf opkomen bleek de rode draad in mijn leven. En terugblikkend zit daar ook mijn persoonlijke groei van de afgelopen jaren. Daar ben ik best trots op.

Enkele dagen na de masterclass kon ik het geleerde al meteen toepassen bij 2 cliënten. Een cliënt had afgeleerd om hulp te vragen en te aanvaarden als ze onzeker was en drukte voelde. In haar leven was te vaak hulpeloos en was haar de regie uit handen genomen. Mensen die ongevraagd dingen voor haar deden, was haar grootste ergernis. Mooi hoe die 2 mechanismen met elkaar verbonden waren. Hoe helder het inzicht en de bewustwording was voor deze cliënt was zo mooi en hier kan het herstel beginnen.

Een tweede cliënt kwam voor de derde keer bij mij en had op eigen kracht al een deel van haar medicatie afgebouwd. De uitgebluste cliënt met slaapproblemen van het 1e consult zag ik al niet meer terug. Ze sliep weer voldoende. Ook met haar liep ik de praktische stappen van de Masterclass door en ze kwam tot de bewustwording dat ze eigenlijk maar één hele zware periode had in haar leven waar ze geen liefde, verzorging en compassie kreeg én voor zichzelf had. In de jaren daarvoor had ze dit in overvloed en ook nu begint ze dit weer te ervaren en te voelen.

Ik ben zo dankbaar voor de expertise, kennis en ervaring van Felice Visser, die ze op een hele integere, vriendelijke en warme wijze weet over te brengen. Haar pas geaccrediteerde jaaropleiding PTSS en zingeving lonkt. Want er is behoefte aan hulpverleners die deze mensen wel verder willen begeleiden naar herstel.