Zorgverleners hebben soms ook hulp nodig

Hulpverleners met hulpverlenerstrauma, kun je dit voorkomen?

Hulpverlenerstrauma

Hulpverlenen. Opkomen voor de zwakkeren in de maatschappij, een roeping om het welzijn van anderen te willen verbeteren. De meeste mensen in de zorg voelen dit zo, het is iets wat ze het allerliefste doen, ook al zijn het de een van de zwaarste beroepen die er zijn. Zeker nu in de Corona-tijd.

Hulpverlenen wordt steeds belangrijker in onze onrustige samenleving. Maar liefst 1 op de 5 jongeren kampt met psychische problemen, groot of klein en het aantal mensen dat – naar eigen zeggen – met burn-out klachten kampt, schommelde jarenlang rond de 10 procent en bedraagt nu 14 procent. Ook de vergrijzing zorgt ervoor dat er steeds meer hulpverleners in de zorg nodig zijn.

Belastend voor de hulpverlener

Soms wordt wel eens vergeten hoe belastend het verlenen van zorg kan zijn voor de hulpverleners zelf. De confrontatie met het leed van cliënten laat hulpverleners niet onberoerd. Of ze maken situaties mee die (levens)bedreigend zijn, of emotioneel enorm belastend zijn. Ook voor hen kan het allemaal eens te veel worden.

Reanimatie trauma

Een jonge man, studerend HBO-V en werkzaam in een verzorgingstehuis, vroeg om mijn hulp. Hij had een aantal maanden geleden een hele heftige situatie meegemaakt met reanimatie en een verdrietige afloop. Hij kreeg steeds meer last van dit trauma. Zo erg, dat zijn leidinggevende hem aanspoorde om hulp te zoeken. Zo ging het niet langer. Hij had ooit EMDR gedaan voor een ander trauma, maar dat zag hij niet opnieuw zitten. Dat was zo heftig geweest.

Oplossen met de MatriXmethode

Zijn leidinggevende vertelde hem over de MatriXmethode en dat wilde hij wel proberen. Zo kwam hij bij mij. We zetten een stip in het verleden voor de nare ervaring en ook 1 in de toekomst, want achter elke gesloten deur, zag hij in gedachten alweer iemand liggen die hulp nodig had en waar hij zichzelf te kort zag schieten.

Met de gerichte MatriXvragen haalden we de triggers en de lading van het zien, horen, voelen en denken af. Een paar tranen en de beleving van het trauma was gereduceerd tot nul. Ook het scenario dat hij al bedacht had voor de toekomst pakten we op deze manier aan. Dat luchtte op.

Overzicht en ruimte

Het trauma dat ooit in het verleden behandeld was met EMDR was nog niet neutraal. Er bleek nog een plaatje te zitten met een negatieve lading. Ook deze reduceerden we tot een neutrale beleving. We hadden nog wat tijd over en hij voelde er ook wel wat voor om samen zijn hoofd op te ruimen. Hij was druk met werk, de opleiding en maakte zijn hoofd precies zoals hij het zelf hebben wilde. Overzicht en ruimte! Opgelucht en een beetje ongelovig ging hij na een uur de deur uit: “Weet je zeker dat ik nou niet meer terug hoef te komen?”

Opgelost

Na een week informeerde ik hoe het hem de afgelopen week was vergaan:

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving
Hulpverleners hebben soms ook hulp nodig

Het ervaren van de eigen regie en het hebben van eigen oplossingen geeft zoveel rust en kracht.

Het tonen van de eigen kwetsbaarheid in een hulpverleningsberoep is iets wat veel moed vergt. Aanvoelen dat jij nu degene bent die hulp nodig heeft, is een confronterende ervaring. Het gaat gepaard met gevoelens van falen, schaamte, eenzaamheid en onzekerheid. Het erkennen van secundaire traumatisering officieel als beroepsziekte is dus heel belangrijk: “ook waterdragers hebben dorst”.

MatriXmethode beschikbaar in elk team

Hoe mooi zou het zijn als een van je collega’s de MatriXmethode weet toe te passen als er zich heftige situaties voor hebben gedaan op het werk. Zonder op de details van het verhaal in te hoeven gaan, en dus zonder dat deze helpende collega wordt belast met deze informatie. Zodat iemand er niet maanden mee hoeft rond te lopen en er uiteindelijk uitval voorkomen kan worden.

Snel, simpel en doeltreffend

Zo snel, simpel en doeltreffend kan het dus zijn om van een probleem tussen je oren af te komen.
Ik zet hiervoor de MatriXmethode van Ingrid Stoop in. Wil je meer weten over de methode, trainingen om het zelf te leren of een afspraak voor een sessie maken? Kijk hiervoor op www.PraktijkChrit.nl of lees erover op de site van https://www.jameerweten.nl/

Voel je welkom!

Een gedachte over “Zorgverleners hebben soms ook hulp nodig”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.