Wat juist die ene irritante collega je laat zien

“Ik kan het ook nooit goed doen in jouw ogen!” of “waar slaat dít nou weer op?” of “doe es effe normaal!”.

Herken je zulke uitspraken over en weer? Zulke reacties kunnen soms erg confronterend zijn. Je reactie op het gedrag van een ander kan soms zelfs buiten proportioneel overkomen bij die ander. Als deze dat dan aan jou terugkoppelt, werkt dat vaak averechts. Je wordt nog bozer, nog verdrietiger of je voelt je totaal niet begrepen, gehoord en gezien. Herken je dat?

Ik zag het vaak om me heen

Toen ik nog in loondienst werkte, had ik heel veel contact met collega’s. Diverse uitgesproken karakters en persoonlijkheden liepen in en uit en ik genoot van al die verschillen. Ik had het feilloos door als er toneelgespeeld werd of iemand reageerde vanuit zijn hoofd of vanuit zijn of haar hart. Ik prikte eigenlijk altijd al door het gedrag heen naar wat eronder zat. Dat vond ik heel gewoon en dat maakte ook dat ik me niet snel persoonlijk aangevallen voelde als iemand boos of geïrriteerd reageerde in bepaalde situaties.

Mijn normaal is niet het normaal van een ander

Maar dat bleek niet zo gewoon te zijn als ik dacht. Als mens ben je geneigd om jezelf als normaal te bestempelen en te denken dat iedereen zo denkt als jezelf. Niets is minder waar. Ik merkte dat er collega’s woedend konden worden door gedrag van een andere collega, terwijl ik wel zag wat daaronder zat en er begrip of compassie voor had. Dat maakte denk ik ook dat ik het met de meeste collega’s goed kon vinden en zij met mij en dat zij gemakkelijk open waren naar mij toe en hun kwetsbaarheid durfden te laten zien aan mij.

Woedend werd ze ervan

Eén collega waarschuwde mij voor een andere collega, die volgens haar enorm lomp uit de hoek kon komen, altijd de meest onmogelijke verwachtingen had en niet eens dankjewel kon zeggen als je iets voor hem had gedaan. Hij reageerde nooit op e-mails en vragen en belde nooit terug als je hem nodig had. Woedend werd ze ervan en ze was blij, dat met mijn komst hij mijn ‘pakkie an’ zou worden. Ik zou veel met deze collega moeten gaan samenwerken, dus ik was benieuwd.

Wat had deze collega nodig?

Ik merkte al snel dat deze collega heel erg intelligent, maar ook enigszins chaotisch was en daardoor beloftes, deadlines en afspraken regelmatig vergat. Ik voelde eigenlijk meteen al aan, dat deze collega duidelijkheid en overzicht nodig had, om zijn werk goed te kunnen doen. Toen hij merkte dat ik dat leverde, zocht hij mij steeds vaker op en reageerde altijd snel als ik iets aan hem vroeg. Hij sprak zelfs uit dat hij mijn overzichten zo ontzettend fijn vond, omdat hij daardoor duidelijkheid en meer inzicht kreeg in zijn voortgang en zijn plannen. We konden het daardoor prima met elkaar vinden.

Mijn andere collega begreep hier niks van en vond het bijzonder dat ik dit voor mekaar kreeg bij hem. Maar voor mij was het kraakhelder wat er nodig was, want onder negatief gedrag zit namelijk altijd een onvervulde behoefte. Bij deze collega bleek dat de behoefte te zijn aan duidelijkheid en overzicht. Bij de collega die getriggerd werd door zijn gedrag was de behoefte respect en waardering die niet vervuld werd.

Hoe kun je dit als een cadeautje gaan zien?

Als je je bewust wordt van wat een ander in jou raakt, vooral op een moment dat je geïrriteerd raakt, hoe pijnlijk of confronterend ook, dan is dit dus eigenlijk een cadeautje, wat nog uitgepakt mag worden. Als je hier met aandacht naar kunt kijken, kun je vaak een link leggen met gebeurtenissen uit je verleden, die je geraakt hebben. Bijvoorbeeld een ouder die veel van jou verwachtte en geen waardering uitte voor wat je allemaal presteerde. Een onvervulde behoefte, die jou in je latere leven nog uit het lood kan slaan.

Je kunt er iets aan doen

Heb je veel van dit soort ‘triggers’ dan kun je daar behoorlijk last van hebben in je dagelijkse leven. Mensen met een kort lontje hebben niet zomaar een kort lontje. Belangrijk om te weten is dat je hier echt wat aan kunt doen.

Als je die triggers leert herkennen én je leert deze te ontladen, en daar zijn hele handige technieken voor, weet ik zeker dat je een positief resultaat zult ervaren. En dan hoef je niet meer in tranen uit te barsten of te schreeuwen als een koopman op de markt als er eens iemand ‘lomp’ uit de hoek komt.

Wat is het resultaat van het ontladen van je triggers?

  • minder boosheid
  • minder verdriet
  • minder snel teleurgesteld
  • vrolijker in het leven staan
  • meer genieten van je leven
  • je voelt je letterlijk lichter

Wat kun je zelf doen?

Wat kun je zelf doen als iemands gedrag je irriteert? Sta eens even stil en vraag je zelf af, wat je zo irriteert en waarom? Aan wie doet je dit denken? Welke ervaringen uit je verleden linken hieraan? Dit is de eerste stap om te komen tot bewustwording en vanuit bewustwording is het al gemakkelijker om even diep te zuchten en het los te laten.


En is dit iets wat jou vaak overkomt en kun je er wel wat hulp bij gebruiken, neem dan gerust eens contact op met mij om te kijken wat ik voor je kan betekenen, om deze triggers voorgoed op te gaan ruimen. Hoe fijn zou het zijn als je het gedrag van anderen niet meer irritant hoeft te vinden, maar er je schouders bij op kan halen?

Voel je welkom.