Een heftig trauma, hoe los je dat nou op?

Een man, werkzaam in de hulpverlening, vroeg om mijn hulp. Hij had een aantal maanden geleden een hele heftige situatie meegemaakt met een verdrietige afloop. Hij kreeg steeds meer last van dit trauma. Zo erg, dat zijn leidinggevende hem aanspoorde om hulp te zoeken. Hij had ooit EMDR gedaan voor een ander trauma, maar dat zag hij niet zitten. Dat was zo heftig. Een collega vertelde hem over de MatriXmethode en dat wilde hij wel proberen. Zo kwam hij bij mij. We zetten een stip in het verleden en ook 1 in de toekomst, want achter elke gesloten deur, zag hij in gedachten alweer iemand liggen die hulp nodig had.

Met de gerichte MatriX-vragen haalden we de lading van het zien, horen, voelen en denken af. Een paar tranen en de beleving van het trauma was gereduceerd tot nul. Ook het scenario dat hij al bedacht had voor de toekomst pakten we op deze manier aan. Dat luchtte op. Het trauma dat ooit in het verleden behandeld was met EMDR was nog niet neutraal. Er bleek nog een plaatje te zitten met een negatieve lading. Ook deze reduceerden we tot een neutrale beleving. We hadden nog wat tijd over en hij voelde er ook wel wat voor om samen zijn hoofd op te ruimen. Hij was druk met werk, nog een opleiding en maakte zijn hoofd precies zoals hij het zelf hebben wilde. Overzicht en ruimte! Opgelucht en een beetje ongelovig ging hij na een uur de deur uit: “Hoef ik nou niet meer terug te komen?”

Na een week kreeg ik een appje:

“Heel apart maar heb een hele rustige week gehad. Zelfs maandag had ik op school een gesprek moeten voeren voor de klas wat ik echt vervelend vind… de techniek erbij gepakt en het gaf me zoveel rust! Op het werk ben ik weer vrolijker en rustiger vanbinnen! Tot nu toe gaat het goed!😊”