Je angsten de baas

spreekbeurtangst

Spreken in het openbaar.

Veel mensen moeten er niet aan denken: spreken in het openbaar. Voor een groep collega’s een presentatie of lezing geven zorgt voor aanvang soms al voor slapeloze nachten, zweetaanvallen en knikkende knieën. Of een spreekbeurt of presentatie op school in de klas moeten doen. Kinderen liggen er soms wakker van.

Nare ervaringen uit het verleden beïnvloeden je gedrag in het nu

Als je in je verleden een situatie hebt meegemaakt waar er dingen misgingen en je hierdoor uit het lood werd geslagen, reageert je stress-systeem hierop. Je krijgt het warm, je hartslag verhoogt en misschien wordt het zelfs zichtbaar als je een rode blos krijgt of je knieën gaan trillen. Een volgende keer fungeert zo’n gebeurtenis die erop lijkt dan als een trigger en zal je stress-systeem bij voorbaat al reageren, ook al is er niets aan de hand.

10 jaar en doodsbang voor de komende spreekbeurt

Thom is 10 jaar. Al weken was hij er zenuwachtig over: de spreekbeurt voor de klas. Hij sliep er slecht van en thuis was zijn gedrag minder gezellig dan anders, op z’n zachts gezegd. Zijn vader vroeg mij of ik zijn zoon kon helpen met de MatriXmethode. “Laat hem vanavond maar even bellen”, zei ik. Dat deed hij. Hij had een vervelende ervaring gehad, toen hij zijn eerste spreekbeurt moest doen voor de klas. Hij had ontzettend getrild en had daar achteraf ook nog opmerkingen over gekregen van zijn klasgenootjes. En dat hielp natuurlijk nu ook niet.

Het MatriXgesprek

Hij had oorlog in zijn buik en het trillen in zijn benen leek op een vrachtwagen die over zijn knieën bleef denderen. We ruimden alles op, gevoel, gedachte en het plaatje dat hij had onthouden. Een paar dagen later kreeg ik het bericht, dat het heel goed was gegaan en dat hij een 8 had gekregen voor zijn spreekbeurt! Mooi hè, die MatriXmethode. Een telefoontje van 10 minuten was genoeg.

Snel, simpel en doeltreffend

Zo snel, simpel en doeltreffend kan het dus zijn om van een probleem tussen je oren af te komen.
Ik zet hiervoor de MatriXmethode van Ingrid Stoop in. Wil je meer weten over de methode, trainingen om het zelf te leren of een afspraak voor een sessie maken? Kijk hiervoor op www.PraktijkChrit.nl of lees erover op de site van https://www.jameerweten.nl/

Voel je welkom!

Over Chrit

Ik werk sinds 2017 in de hulpverlening in mijn eigen ‘Praktijk Chrit’ in Weert. Ik help mensen van alle leeftijden, die vastlopen in het leven, om welke reden dan ook. In 2018 kwam daar de MatriXmethode bij en sindsdien heb ik het drukker dan ooit. Ik begeleid dagelijks mensen bij het vinden van hun eigen oplossingen voor hun trauma’s, onverwerkte emoties en angsten. Ook drukke, volle hoofden van volwassenen en kinderen worden er in de praktijk opgeruimd.
Op eigen kracht weer in je kracht! De stralende gezichten van deze cliënten als zij na 3 tot 5 afspraken weer volledig de eigen regie in handen hebben, zijn mij goud waard.
Hoogste tijd dat deze korte, simpele, maar zo effectieve methode, wordt omarmd door hulpverlenend Nederland. Daar zet ik mij, als MatriXpractitioner en als trainer van de MatriXmethode, heel graag voor in!

spreekbeurtangst