Vol zelfvertrouwen naar de brugklas en weer uit logeren!

back to school en logeren.jpg
Haar moeder stuurde me een berichtje. Of ik haar dochter van 12 misschien zou kunnen helpen? Ze had een paar overheersende kinderen in de klas gehad op de basisschool. Ook durfde ze nooit uit te logeren. Haar zelfvertrouwen was niet heel groot en ze was als de dood dat hetzelfde haar weer ging overkomen in de brugklas. Geen van die kinderen uit haar oude klas kwam bij haar in de brugklas, maar toch bleef ze erover piekeren en zag ze enorm op tegen die eerste lesdag en zin in schoolspulletjes kopen had ze niet. Mams kon praten wat ze wilde, maar ze kreeg het niet omgebogen.
Een verlegen, maar ontzettend leuke meid kwam binnen. We kletsen even met haar moeder erbij en toen voelde ze zich genoeg op haar gemak om mams naar huis te sturen. We pakten 4 nare ervaringen uit het verleden, inclusief haar angst voor het logeren aan en 2 doemscenario’s uit de toekomst. En slechts over het logeertrauma heeft ze me inhoudelijk iets verteld. Haar ogen begonnen weer te twinkelen en ze ging blij de deur uit. Ze wilde nog graag haar hoofd opruimen vóór de eerste schooldag, dus 3 dagen later kwam ze weer. “Ik heb een ander kind”, zei haar moeder. “Ze kletst me de oren van de kop van enthousiasme en is druk met agenda, schriften en schoolspulletjes. Wat een verschil!” Wat fijn om te horen.
Er zit een “bubbly” girl voor me. Ze heeft een mooie tekening van hoe haar hoofd werkt meegebracht. Mams gaat weer naar huis en de jongedame gaat aan de slag om het hoofd te tekenen zoals ze het graag zou willen. Het wordt een mooi overzichtelijk hoofd met een plekje voor school, positieve emoties, familie, vakantie-vrije tijd-vrienden (haar 3 V’s) en ook een voor negatieve emoties en “rommel”. We coachen er naar toe en ze is creatief met het opruimen. Het wordt precies zoals ze het wil en dat voelt fijn. Als we klaar zijn, zegt ze dat ze wel weer een keer wil terugkomen. Ik zeg dat ik denk dat ze het nu best zelf kan, maar dat we over een week of 3 op de nieuwe school wel een keer kunnen kijken hoe het gaat en dat ik er dan echt van overtuigd ben dat ze het verder zelf kan. “Ja”, zegt ze zelfverzekerd, “maar ik vind het ook gewoon gezellig!” Tot over 3 weken leuke tante! Dan hoor ik graag je enthousiaste verhalen!
Gisteren kreeg ik een appje van haar moeder. “Ze heeft 2 super dagen achter de rug. Aansluiting met een paar leuke meiden en heeft er super zin in. Ze is ook afgelopen zaterdag gaan logeren en kwam pas de volgende dag om half 5 thuis en dat zonder contact met mij te hebben. Echt super!!!!” In het appje stonden een heleboel smileys, duimpjes en feesttoeters. 🙂
Hoe snel en simpel kunnen de oplossingen zijn met de MatriXmethode van Ingrid Stoop. Love it!